Sidst ændret: 10/01-2016 13:20 af Arne Nielsen

Spor1 Fyn - Int.

19. Nov. 2013

Det må klø i fingrene i Tikøb


- for nu er der igen gang i de danske modeller hos Kim Møller fra Tikøb Støberi.
Der arbejdes både på nye og gamle projekter, med det resultat at udbuddet af danske  modeller nu vokser markant, både med DSB og privatbane materiel.

Posted by: Arne Nielsen

I forbindelse med HobbyMessen i Valbyhallen den 2. og 3. november præsenterede Kim Møller et par store nyheder.
Den største af dem var nok prototypen til et DSB litra D damplokomotiv serie 4 (D IV), dernæst var også overdelen til en Scandia skinnebus at se, men meget mere rører sig i Tikøb.

DSB litra D IV:


Siden prototypen blev fremvist i Valbyhallen, er konstruktionsarbejdet med modellen fortsat, dels er der fremstillet mange flere detaljer til modellen, og ikke mindst er der blevet fremstillet et helt nyt chassis.
Chassiset er fremstillet i 4 millimeter tykt rustfrit stål, de enkelte dele er laserskåret for perfekt pasform og blive TIG-svejset for maksimal styrke og holdbarhed.

Det nye chassis består af 6 dele og vejer 500 gram i sig selv.

 

Scandia skinnebus serie 1:

Overdelen til Scandia skinnebussen vakte stor interesse, men på trods af den fine fremtoning, påpeger Kim Møller at der endnu er langt til et færdigt produkt - den tror vi på!  ;-)

 

DSB damplokomotiv litra S:

For at være sikker på ikke at komme til at sidde med hænderne i skødet, er Kim Møller så småt begyndt på planlægning og fremstilling at DSB's damplokomotiv litra S, en voldsom sag af en tendermaskine at være, hvilket kræver "special-tænkning" af chassis og ophæng.


For at danne sig et indtryk af størrelsen på maskinen, samt ikke mindst dens udhæng i kurverne, blev forsøgschassiset udstyret med en ramme i overdelens størrelse.


Konstruktionen på billederne kan klare radius 1020 mm.!

DSB Mt gammel model.

Der er nu fremstillet boggisider med bremsetøj, hvilket bevirker at modellen nu fremstår langt mere færdig - rent optisk.DSB MT ny model:

Der er ved at blive tegnet ætsefiler til de sidste dele, blandt andet alle køle- og ventilatorgitre.

 

DSB Traktor 1:

"Gnistfanget" til udstødning forrest på motorkassen er i samarbejde med Ole fra Ålborg nu blevet færdigt, så nu mangler der stort set kun lanternerne for at modellen er komplet.

DSB litra Pb - åben godsvogn:

En af de mest udbredte, af de ældre åbne godsvogne ved DSB, var litra Pb. Vogntypen blev brugt til stort ALT hvad der kunne læsses på den, og den bør naturligvis ikke mangle på et dansk anlæg.
Det er grunden til at Kim Møller nu også har kastet sin kærlighed og flid på denne model.

Prototypen på nedenstående billeder, står ikke på de rigtige akselgafler endnu, men bare rolig - det skal den nok komme til, ligesom den vil kunne udstyres med et komplet sæt undervognsdetaljer.
Olsen Banden vognen / Franz Jäger vognen

Overdelen er nu lige før den er klar til at blive lagt i formen, men her ventes lige på erfaringerne med støbningen af vognkassen til DSB litra Pb.

I forbindelse med Franz Jäger vognen, blev nedenstående objekt spottet på arbejdsbordet!


Hvem har et sæt fælge der passer til?